IMG_7037

Orientalisk spicy linsgryta

Original Receptet är från ”Soppor bröd och röror”, men eftersom jag tycker att soppor kan bli lite blaskiga ibland så gjorde jag den till en gryta istället. Förstås använder du det du har i skafferiet. Jag lade också till mer cayennepeppar för mer styrka och även gurkmeja för färgens skull. Jag använder alltid hela tomater på burk istället för krossade eftersom jag hört att de innehåller mera smak. Det är ju lätt att krossa med slev när de kokat en stund.

Servera med en klick turkisk yoghurt

Smaklig spis!

/Melinda

4 port

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 tsk stött spiskummin

1 tsk kanel

0.5-1 tsk cayennepeppar

1 msk gurkmeja

1 tsk paprikapulver

1,5 dl röda linser

7 dl höns- eller grönsaks buljong

1 brk krossade tomater på burk a 400g

2 msk tomatpure

1 morot eller 2

1 röd paprika 1 gul paprika

2 selleristjälkar

salt o peppar

hackad persilja

Skala o hacka löken och fräs i oljan några minuter. Rör i kryddorna.

Skölj linserna och lägg i linser, buljong, krossad tomater, pure. Låt puttra i 10 min.

Skär morot, paprika och selleri i små bitar och lägg till och låt puttra i 10 min till

eller tills linserna är mjuka. Lägg till mer buljong ifall du vill ha mer som soppa.

Smaka av med salt och peppar och hackad persilja.

 

Kommentera